Skip to content

25 Hours in Train, Visiting 4 Countries: Interrail Experience

25 Hours in Train, Visiting 4 Countries: Interrail Experience

[ Alla Suomeksi ]

When we decided to visit our friends in Austria and Slovakia, it would have been too easy to just take a flights from the Netherlands. We wanted to get more out of the experience, so we ended up buying interrail passes and take trains there with some stops on the way. That gave us a little bit less time in the final destination, but at the same time we were able to see so much more on the way there.

Interrail

We bought the “flex-pass” which was valid for 15 days and allowed us to travel on 5 days. Price for that was €175 and it allowed us to take as many trains as we wanted (in those 5 days). For some trains there is a compulsory reservation, which is usually around €10. Luckily we had had to reserve seats only for one bus.

The final interrail route that we traveled was:

↓ Netherlands ↓

↓ Stuttgart, Germany ↓

↓ Krems an der Donau, Austria ↓

↓ Bratislava, Slovakia ↓

↓ Prague, Czech Republic ↓

Netherlands

Interrail Europe

Interrail Europe

Interrail Europe

Only issue we had, was that we only had 5 days to make the whole trip because of our school. So only one day in each country. We could have saved some time by taking night trains, but that seemed a bit too extreme, so we stayed in hostels when we didn’t have accommodation from our friends.

But otherwise the whole trip went without any bigger issues! We made a harsh draft of the train schedules and booked hostels about two days before the trip. All in all it was a nice experience, even though we spent 1 out of 5 days in train. Next time, I would take more time in each destination, now we were in a bit hurry every time.

Stuttgart

Stuttgart

Stuttgart

Our first stop was in Stuttgart, Germany, the land of beer and döners. And we had both. Neither of us had heard of Stuttgart before, so it was a very positive surprise! Weather treated us with +20C and clear sky and we had a small picnic in park and some beers in local pub. It was the cutest town that I’ve seen in a while.

Breakfast in Germany before heading to Austria
Breakfast in Slovakia, before heading to Czech

Our eating habits weren’t the best during the trip. We had only one proper warm dinner during the 5 days, and we had it on last evening in Prague. Some mornings we had time to go out eat a good breakfast and some mornings we just crabbed something from the train station. We (or at least I) became the snack master during the trip.

Sunset at Bratislava Castle

Bratislava Castle

At the final destination with the whole Finnish gang

From Austria we don’t have any pictures worth to see (for various reasons), so pictures skip straight to Bratislava. We arrived there early on afternoon, so we had good time to explore the city and see the sunset at Bratislava Castle. 

Checking out John Lennon Wall in Prague

In Prague we only had about 12 hours, and it was our last stop on the way back home. We were feeling super tired by then so we skipped all the sightseeing stuff and found cozy restaurant to eat proper food and checked out the John Lennon Wall. After that we had nice long sleep in our hostel and prepped ourselves to spend almost 12 hours in train the next day.

I would definitely recommend interrail for someone who wants to get more out of Europe and is looking for options for flying!

Useful links if you’re considering interrail:

Interrail.eu – Place to buy passes and all the train schedules and necessary information about traveling

Hostelworld.com – Where we booked our hostels

25 Tuntia Junassa, 4 Maata: Interrail Kokemus

Kun me päätettiin vierailla kavereiden luona Itävallassa ja Slovakiassa, olis ollut liian helppoa vaan ottaa lennot Hollannista. Haluttiin saada enemmän irti matkasta, joten päädyttiin ostamaan interrail passit ja matkustamaan junalla, pysähtyen samalla pari kertaa matkalla. Tää vaihtoehto anto meille vähän vähemmän aikaa lopullisissa päämäärissä, mutta saatiin mahollisuus nähdä enemmän matkalla.

Ostettiin niinsanotut ”flexi-passit”, mikä on voimassa 15 päivää ja saat matkustaa 5 päivää noista päivistä. Passin hinta oli 175e ja sillä sai matkustaa niin monella junalla/bussilla kuin haluttiin (noina 5 päivänä). Joihinkin juniin täytyy etukäteen tehdä varaus, joka yleensä maksaa noin 10e. Meidän onneksi tarvitsi tehdä tämä vain yhteen bussiin.

Lopullinen reitti joka matkustettiin:

↓ Hollanti ↓

↓ Stuttgart, Saksa ↓

↓ Krems and der Donau, Itävalta ↓

↓ Bratislava, Slovakia ↓

↓ Praha, Tsekki ↓

Hollanti

Ainut miinus matkassa oli että meillä oli koulun takia kokonaisuudessaan vain 5 päivää aikaa koko reissuun. Eli yksi maa per päivä. Oltais voitu säästää aikaa ottamalla yöjuna jostain kohteesta, mutta se tuntui vähän liian extremeltä, joten majotuttiin hostelleissa kun ei saatu majapaikkaa kavereilta.

Muutoin matka meni ongelmitta! Tehtiin paria päivää aikasemmin karkea suunnitelma junista joilla mennään ja buukattiin hostellit. Kokonaisuudessaan reissu oli mahtava, vaikka vietettiinkin 1/5 päivistä junassa. Seuraavalla interraililla ehdottomasti varaan enemmän aikaa jokaisessa kohteessa, nyt oltiin kokoajan pieni tuli perseen alla menossa, eikä ehkä ihan täysin keritty nauttia.

Mutta ehdottomasti suosittelen interrailia, varsinkin jos haluaa saada enemmän irti euroopasta ja vaihtelua lentokone-matkustamiseen!

Hyödyllisiä linkkejä interrailia suunnittelevalle:

Interrail.eu – Passien ostopaikka, sekä kaikki oleellinen info niiden käytöstä ja junista sekä aikatauluista

Hostelworld.com – Täältä buukattiin meidän hostellit

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *