Thoughts

Heat wave survival kit

 

Suomeen näytti iskeneen harvinaisen kova helleaalto. Meillä se jatkuu läpi kesän, välillä hellempänä, välillä rajumpana. Viime viikko oli ensimmäinen rajumpi viikko. Asteet pomppivat siellä 40 celsiuksen paikkeilla. Nyt on onneksi jo hetken aikaa helpompi olla, mutta ensi viikolla palataan taas yli 30 asteen lämpötiloihin. Sitä jotenkin aina ajattelee, että kyllä mä oon nyt varautunut ja tiedostaa helteiden iskevän Heinä-/Elokuun aikana. Mutta sit sen iskiessä taas voivotellaan ja sosiaalinen media on täynnä kuumuudesta järkyttyneitä.

Onneks paikallisena itsenäisyyspäivänä eli 4th of Julyna vältyttiin pahimmilta helteiltä, sillä sillon me ainakin oltiin ulkona (ja alkoholin vaikutuksen alaisena) koko päivä. Ensimmäinen vinkki helteistä selviytymiseen onkin sisällä pysyminen. Jotenkin Suomalaisena aina ajattelee, että hyvästä säästä pitää nauttia ulkona, kun meillä sitä ei ole kovin paljon vuodessa. Mutta täällä ollaan auringon alla ympäri vuoden, niin oon ottanut asenteen, että saan hyvällä omalla tunnolla viettää päiviä jolloin en poistu kotoa ollenkaan. Ja varsinkin näiden helteiden aikaan tätä toteutan.


It seems like extremely strong heat wave hit Finland. We have the same throughout the summer, sometimes less hot, sometimes way too hot. Last week was the first more extreme heat. Degree was all the way up at 40 celsius and around. Now it’s luckily a little bit easier to be, but next week it goes again to over 30 celsius. I always somehow think that I’m prepared for the heat in July/August, but then it hits and I realize I was not ready.

Luckily at 4th of July independence day we avoided the worst heat, because we were out (and drinking alcohol) the whole day. First tip for the heat wave is to stay inside. Somehow as a Finn we tend to think that whenever we have that rare good weather, we HAVE to enjoy it outside. But here, where we have sun all around the year, I’ve tried to think that I am allowed to stay inside for the whole day if I feel like it. If it’s too hot, it’s too hot.

 

 

Toisekseen, veden juonti. Kroppa kuivuu kuumuudessa ihan älyttömän nopeasti, joten vesipullo on hyvä olla koko ajan kädessä.

Aurinkorasva aurinkorasva aurinkorasva. Jotenkin hassua että mä paasaan tästä, kun yleensä se on aina D, joka muistuttelee mua aurinkorasvasta. Mutta ihan tosissaan mäkin yritän opetella aurinkorasvan päivittäiseen käyttöön. Mä oon vielä niin valkoinen, että musta huomaa heti, jos oon ollut auringossa yli kymmenen minuuttia. Oon myös tosissaan alkanut miettiä asiaa paljon pidemmälle kuin huomisen palaneeseen ihoon. Melanoma eli ihosyöpä on kaikkein yleisin syöpä, ja suurin aiheuttaja on UV-säteily suorasta auringosta. Syövän lisäksi myös vähän pienemmät huolenaiheet, kuten liian aikaisin vanheneva iho tietysti huolettaa.


Another thing, drinking water. The body dries up in the heat super fast, so it’s good to carry a water bottle with you all the time.

Sunscreen, sunscreen, sunscreen. It is funny that I’m ranting about this, when it’s usually D who reminds me about it. But for real I’m trying to make a everyday habit out of it. I’m also sos super white that if I burn even a tiny bit, I’m all red straight away. I’ve also really started to think about it even further, melanoma aka skin cancer is one of the most common cancers and the biggest cause for it is UV radiation from sun. 

 

 

Näiden lisäksi muun muassa kannattaa jättää avotulet tekemättä, sekä olla erityisen tarkkaavainen tupakantumppien kanssa. Suomessakin oli kuivuusvarotus toukokuussa ennen kuin lähdin, ja täällä se kestää koko kesän, tarkoittaen sitä, että pienikin kipinä voi sytyttää pensaspalon, joka kuivassa ympäristössä leviää älyttömän nopeasti. Joka vuosi metsäpaloista uutisoidaan. Viime viikolla Griffith Observatorion (kuuluisa turistikohde Hollywood-kyltin vieressä) ihan vieressä oli ollut isompi pensaspalo, ja koko Griffith Observatorio evakuoitiin turisteista. Se ilmeisesti onneksi saatiin sammutettua vuorokauden sisään, mutta usein nämä leviää asuinalueille ja aiheuttaa oikeasti isoja tuhoja.

Kaikki tää kuulostaa (ja onkin) ihan itsestäänselvyyksiltä joita pitäis toteuttaa joka päivä, mutta kummasti näihin herää aina vasta kun kunnon helleaalto iskee.

Toisin sanoen siis, tsemppiä Suomen helteisiin! Mä pystyn erittäin hyvin samaistumaan tän hetken fiiliksiin siellä. Suomessa voi kuitenkin lohduttautua ajatuksella, että kohta se on ohi. Täällä hikoillaan vielä ainakin pari kuukautta tauotta.


Besides the ones mentioned above, it’s always a good idea not to have any open fires especially during the extreme heat waves and be extra caution with smoke stumps. Even Finland had a drought warning in May before I left, and here it is on the whole summer, meaning that even a slightest sparkle can light up a brush fire that in a dry environment spreads out really fast. There are news about forest fires every year. Last week Griffith Observatory had to be evacuated because of a bigger brush fire next to it. They apparently were able to shut it down in a day, but often these spread out and destroy even whole neighborhoods.

All of this sounds, and is, so common sense that should be thought every day, but somehow I always wake up to these only when the heat wave hits.

Anyways, good luck Finns in the heat! I can totally understand how it feels. In Finland it’s luckily going to end soon, but here we’ll keep sweating for couple of more months non-stop.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.