Life Los Angeles

Helleaallon selviytymisopas

Suomeen näytti iskeneen harvinaisen kova helleaalto. Meillä se jatkuu läpi kesän, välillä hellempänä, välillä rajumpana. Viime viikko oli ensimmäinen rajumpi viikko. Asteet pomppivat siellä 40 celsiuksen paikkeilla. Nyt on onneksi jo hetken aikaa helpompi olla, mutta ensi viikolla palataan taas yli 30 asteen lämpötiloihin. Sitä jotenkin aina ajattelee, että kyllä mä oon nyt varautunut ja tiedostaa helteiden iskevän Heinä-/Elokuun aikana. Mutta sit sen iskiessä taas voivotellaan ja sosiaalinen media on täynnä kuumuudesta järkyttyneitä.

Onneks paikallisena itsenäisyyspäivänä eli 4th of Julyna vältyttiin pahimmilta helteiltä, sillä sillon me ainakin oltiin ulkona (ja alkoholin vaikutuksen alaisena) koko päivä. Ensimmäinen vinkki helteistä selviytymiseen onkin sisällä pysyminen. Jotenkin Suomalaisena aina ajattelee, että hyvästä säästä pitää nauttia ulkona, kun meillä sitä ei ole kovin paljon vuodessa. Mutta täällä ollaan auringon alla ympäri vuoden, niin oon ottanut asenteen, että saan hyvällä omalla tunnolla viettää päiviä jolloin en poistu kotoa ollenkaan. Ja varsinkin näiden helteiden aikaan tätä toteutan.

Toisekseen, veden juonti. Kroppa kuivuu kuumuudessa ihan älyttömän nopeasti, joten vesipullo on hyvä olla koko ajan kädessä.

Aurinkorasva aurinkorasva aurinkorasva. Jotenkin hassua että mä paasaan tästä, kun yleensä se on aina D, joka muistuttelee mua aurinkorasvasta. Mutta ihan tosissaan mäkin yritän opetella aurinkorasvan päivittäiseen käyttöön. Mä oon vielä niin valkoinen, että musta huomaa heti, jos oon ollut auringossa yli kymmenen minuuttia. Oon myös tosissaan alkanut miettiä asiaa paljon pidemmälle kuin huomisen palaneeseen ihoon. Melanoma eli ihosyöpä on kaikkein yleisin syöpä, ja suurin aiheuttaja on UV-säteily suorasta auringosta. Syövän lisäksi myös vähän pienemmät huolenaiheet, kuten liian aikaisin vanheneva iho tietysti huolettaa.

Näiden lisäksi muun muassa kannattaa jättää avotulet tekemättä, sekä olla erityisen tarkkaavainen tupakantumppien kanssa. Suomessakin oli kuivuusvarotus toukokuussa ennen kuin lähdin, ja täällä se kestää koko kesän, tarkoittaen sitä, että pienikin kipinä voi sytyttää pensaspalon, joka kuivassa ympäristössä leviää älyttömän nopeasti. Joka vuosi metsäpaloista uutisoidaan. Viime viikolla Griffith Observatorion (kuuluisa turistikohde Hollywood-kyltin vieressä) ihan vieressä oli ollut isompi pensaspalo, ja koko Griffith Observatorio evakuoitiin turisteista. Se ilmeisesti onneksi saatiin sammutettua vuorokauden sisään, mutta usein nämä leviää asuinalueille ja aiheuttaa oikeasti isoja tuhoja.

Kaikki tää kuulostaa (ja onkin) ihan itsestäänselvyyksiltä joita pitäis toteuttaa joka päivä, mutta kummasti näihin herää aina vasta kun kunnon helleaalto iskee.

 

Toisin sanoen siis, tsemppiä Suomen helteisiin! Mä pystyn erittäin hyvin samaistumaan tän hetken fiiliksiin siellä. Suomessa voi kuitenkin lohduttautua ajatuksella, että kohta se on ohi. Täällä hikoillaan vielä ainakin pari kuukautta tauotta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.