A Struggle Called California Driving License

 

Mistä mä alottaisin. Mulla on ollut ajokortti Suomessa ainakin 2013 vuodesta saakka. Maksoin muistaakseni noin €2,000 ajokoulusta ja kokeista (tai sain 18-vuotis synttärilahjaks) jonka jälkeen mulla ei oo ollut mitään isompia merkintöjä mun ajohistoriassa. Nyt Kaliforniaan muuttaessa mua yhtäkkiä pyydetäänkin hankkimaan paikallinen ajokortti. Ja siis kyllä mä sen ymmärrän, täällä on jotkut säännöt vähän erilaisia. Tutkiskelin asiaa vähän ja ilmeni että ajokortin saa täällä käytännössä yhtä helposti, kun lelun muropaketista (eiks tää oo joku sanonta). Hulluinta on, että koko kortti ja prosessi sen saamiseen maksaa vaan $35.

Kalifornian ajokorttia varten täytyy suorittaa kirjallinen koe ja ajokoe, ihan kuten Suomessa. Mutta koska olen yli 20, mua ei vaadita enää ottamaan mitään ajokoulua tai vastaavaa. Edes lääkärinkäyntiä ei vaadita. Näkö testataan toimiston luukulla samalla kun toimitan papereita ja menen suorittamaan kirjallista koetta. Kyseinen näkötesti kestää noin 30 sekuntia ja oletan että kaikki läpäisee sen. Kirjallinen koe itsessään oli mulle super helppo koska mulla on ajohistoriaa. Kysymykset oli pitkälti maalaisjärjellä pääteltävissä olevia jotka jokainen pienellä opiskelulla läpäisee. Poikaystävällä ei oo koskaan ollut minkäänlaista ajokorttia eikä ajohistoriaa, ja silti hän läpäisi kirjallisen kokeen hyvin vähäisellä opiskelulla.


Where should I start. Well, I’ve had my driving license from Finland since 2013. I paid for about €2,000 there for the driving school and took the written test and driving test (I failed at the first try, passed on a second try) and after that never had any major accidents or anything on my driving records. And now I’ve moved to California and they ask me to get their local license. I mean I get it; some rules are a bit different here. I do some digging and turns out that you get the driving license here basically as easily as getting a toy from a cereal box (that was me trying to translate a Finnish saying into English, probably doesn’t make any sense). Craziest part is, it only costs $35.

For Californian Driving license you have to pass a written test and a driving test, just like in Finland. But as I’m over 20, I’m not required to take any driving lessons or anything. Not even a doctor’s visit is required (it is back at home). They test your vision before the written test at the desk where you give them all the paperwork. It takes about 30 seconds, and I guess everybody passes. Written test was super easy for me because I have a solid background of driving. But it was still very common-sense questions that I believe anybody with a bit of studying can pass. My boyfriend has never had any kind of driving license, and he passed the written test with very minimal studying.

 

 

Kirjallisen kokeen suoittamisen jälkeen sain ajoluvan samantien käteen, mikä käytännössä sallii mun ajaa autoa kunhan mun seurassa on joku muu jolla on Kalifornian ajokortti. Ajokoetta varten täytyi tehdä kokonaan erillinen ajanvaraus.

Ajokoe ei ollut yhtään haastava myöskään. Testi itsessään kesti vain noin 10 minuuttia, ja ajo suoritettiin suhteellisen rauhallisella naapurustolla. Minkäänlaisia moottoriteitä ei tarvinnut ajaa. Parkkeeraaminenkin testattiin vain peruuttamalla suoraan taakse pari metriä. Ainut mikä mua hermostutti, oli että muistanko liioitella liikkeitä, esimerkiks olan yli katsomisia tarpeeksi. Ilmeisesti muistin sillä läpäisin.

Näin kirjotettuna kaikki tää kuulostaa tosi helpolta. Mut todellisuudessa tässä koko prosessissa oli ihan muita seikkoja, kun itse kokeet, jota aiheutti stressiä. Kaikki ajanvaraukset ajokorttia varten tehdään täällä DMV (Department of Motor Vehicles) toimistolla, jotka on täällä tunnettuja siitä, että odotusajat niissä on ihan toivottomia. On suositeltavaa tehdä ajanvaraus DMV:lle, mutta tietysti nää kaikki ajat menevät kuukauden tai kahden päähän. Kirjallista koetta varten päätettiin poikaystävän kanssa olla rohkeita ja vaan kävellä sisään ja toivoa parasta. Mentiin DMV toimistolle mahdollisimman kauas meidän kotoa West Hollywoodista siinä toivossa, että siellä olisi vähän rauhallisempaa. Tarkistettiin moneen kertaan, että meillä on kaikki mahdolliset tarvittavat dokumentit (esitäytetyt hakupaperit, passit, todistukset osoitteesta kahteen kertaan, viisumipaperit jne.), ettei vahingossakaan jää siitä kiinni kokeen suorittaminen. Mentiin toimistolle tuntia ennen kuin koko lafka edes aukesi ja jo sillon siellä oli jonoa. En ees halua kuvitella minkälaiset jonot olis Hollywoodin tai Santa Monican pisteillä. Oon kuullut kaikkia kauhutarinoita kuinka ihmiset on jonottanut ulkona jopa 7 tuntia ennen kun ovat päässeet edes sisälle. Jep, me ei haluttu viettää koko päivää DMV:llä. Me päästiin onneksi sisään heti kun meidän DMV aukesi ja koska me oltiin varauduttu kaikilla papereilla niin saatiin skipata pari askelta ja päästiin heti tiskille asioimaan. Testit suoritettiin myös heti ja päästiin ulos noin parissa tunnissa, tää on varmaan ihan ennätysaika ilman ajanvarausta DMV:llä! Vinkki vitonen; valokuva ajokorttiin otetaan kirjallisen testinyhteydessä, joten kannattaa varautua.


After you pass the written test you get a driving permit straight away, which allows you to already drive whenever there’s someone with a valid Californian Driving license with you. For the driving test you have to book another appointment.

Driving test wasn’t hard either. The test itself took only about 10 minutes, and the drive was just on a suburban neighborhood. No highways or even freeways were included in the test. Parking was tested just by reversing straight back couple of meters. Only thing that made me nervous, was did I exaggerate my head turns and all the movements enough. I guess I did because I passed.

Putting it all down like that it sounds pretty easy. But it really stressed me out at the moment. Thing with the DMV (Department of Motor Vehicles) appointments in California (or in LA at least) is that the wait times are crazy. It’s recommended to make an appointment whenever going to deal with DMV, but those appointments often go a month or two away. For the written test we decided to just do a walk-in and hope for the best. We went to a DMV all the way in Granada Hills (an hour away from West Hollywood) and an hour before they even opened. We double checked that we had all the needed documents (application papers, passports, at least two documents as proof of residency, visas etc.) so that we get it all done once. When we got to the DMV (an hour before they opened) there was already a huge line. I can’t even imagine what it must be in Hollywood or Santa Monica. I’ve heard all the horror stories that people wait up to 7 hours before even getting indoors. Yeah, I would not want to do that. We got in as soon as the DMV opened and because we had all the possible paperwork with us, we were able to skip couple of steps and got to do the test surprisingly fast. Tip; they also take the picture for the license there when doing the written test, so be ready. We got out of there probably in two hours, which is REALLY good without an appointment.

 

 

Ajokoetta varten sain tehtyä ajanvarauksen, kun olin läpäissyt kirjallisen kokeen, niihin ei voi vain kävellä sisään. Lisästressiä ajokokeeseen aiheutti typerä sääntö mun ajoluvassa, joka sanoo, etten saa ajaa täällä kuin vain jos kyydissä on joku, jolla on Kalifornian ajokortti. Mutta koska mulla on Suomen ajokortti, saan sillä vuokrattua auton ja ajella ihan rauhassa yksinäni. Ajokoetta varten vain joudun ottamaan jonkun mukaani testiin. Olisin ehkä voinut puhua itseni tästä ulos DMV:llä, mut en halunnut ottaa mitään riskejä, että ne ei antaisikaan mun ajaa testiä-Odotin kuitenkin mun ajanvarausta kuukauden. Los Angelesissa ei oo kovin helppoa löytää kaveria, joka sattuis olemaan vapaa keskellä arkipäivää istumaan autossa muutaman tunnin. DMV ei myöskään tarjoa autoa ajokoetta varten, vaan jokainen testin suorittaja suorittaa testin omalla tai kaverin autolla. Sain onneksi kaverin mukaan testiin ja toivoin saavani lainata hänen autoa testin ajaksi, mut siinä ilmeni jotain moottorivikaa niin päädyin vuokraamaan auton. Hauskaa tässä testissä oli, että vaikka en olisi läpäissyt sitä niin olisin silti huristellut menemään vuokra-autollani koko viikonlopun ihan keskenäni. Mut onneksi läpäisin testin! Nyt mulla on mun väliaikainen Kalifornian ajokortti, joka on vain paperilappunen. Virallinen ajokortti tulee postissa, mutta mitä oon kuullut niin siinäkin voi mennä jopa 6 kuukautta.

Just kun sain ajokorttiasiat hoidettua pois alta, eikä se enää stressaa niin nyt alettiin sitten tosissaan etsimään meille autoa. Tää autonmetsästys onkin sit ihan toinen tarina…


For the driving test I had to make an appointment, they don’t take walk-ins for those. The thing that caused me stress with the driving test, is the weird rule on my driving permit that I can only drive with someone who has a Cali License already. But because I have my Finnish driving license, I’m able to rent a car and drive around by myself. But for the test I still had to take my friend with me (maybe I could’ve talked myself out of that at the DMV, but I didn’t want to take any chances). And it’s not easy to find someone in LA who’s free in the middle of a weekday. And, DMV doesn’t provide cars for the test. I remember back at home I did the driving tests with the office’s car. So, I was hoping to borrow my friend’s car for the test, but she had some issues with it, so I ended up renting one. Funny thing is though, if I had failed the driving test, I would’ve still been driving around for the whole weekend with the rental car. But I’m glad I passed. Now I have my temporary driving license, which is just a piece of paper. The actual license should come in mail, but what I’ve heard it may take up to 6 months for foreigners to receive that.

After that stress passed, now I’m stressed about getting a car. But that’s a whole another story.

 

Comments (2)

 • Tiina

  January 1, 2019 at 4:20 am

  Siis eikö kenenkään yli 20-vuotiaan tarvi osallistua ajo-opetukseen Kaliforniassa saadakseen ajokortin?!?!

  Verrattuna Suomen meininkiin tuo tuntuu kyllä kaikkine jonotteluineen ja vastaavineen silti tosi helpolta. 😀

  Voi apua!

  Mutta onnea ajokortilliselle (siis tupla-sellaiselle) ja hyvää uutta vuotta!

  T

  1. vilmaelisabet

   January 4, 2019 at 7:51 pm

   Jep, mitään ajo-opetusta ei vaadita! 30-vuotiaalla poikaystävällä ei ollut minkään maan ajokorttia aikasemmin, ja hän sai täällä vaan nopealla ajokokeella suoritettua itselleen ajokortin. Älyttömän helppoo siis!

   Mukavaa uutta vuotta myös sinne! 🙂

   – Vilma

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post

Wave of stress

August 28, 2018

Next Post

5 TV Shows I’m watching

October 17, 2018