Christmas in Winter Wonderland aka Finland

Tänä vuonna vietin joulun ensimmäistä kertaa joulun Suomessa tietäen, että olen siellä vain lomalla. Odotuksena oli rentouttava ja ruoan täyteinen loma Tahkolta vuokratussa mökissä, ja muutama joulun jälkeinen päivä Tampereella kavereita nähden. Tahkolla meitä onneksi odotti isot lumikinokset ja kirpeä lähes -20C pakkanen joka päivä. Mulle olisi riittänyt pienempikin pakkanen, mutta oon iloinen, että poikaystävä pääsi kokemaan ns. ”oikean” Suomen talven. Vaikka lontoolaisena onkin pikku viileyteen tottunut ja luntakin nähnyt, niin tää oli kuitenkin hänelle kylmin ja lumisin paikka missä on käynyt.

Joulu siis vietettiin saunoen (josta luonnollisesti piti hypätä hankeen), syöden Suomalaisia jouluruokia, hiihtäen, pulkkamäkeä laskien ja käytiinpä jopa poroajelulla, joka oli myös mulle ensimmäinen kerta. Musta on ihanaa näyttää toiselle meidän tapoja ja perinteitä, mutta vielä enemmän innoissaan tästä oli sukulaiset.


This year I spent Christmas in Finland for the first time knowing that I’m only visiting. I was expecting a holiday full of relaxing and food in a rented cabin in Tahko (a resort in the middle of Finland, in Kuopio), and couple of days after Christmas in my hometown Tampere. In Tahko we luckily had bunch of snow and almost -20C (-4F) weather every day. I would’ve been fine with a little warmer weather, but I was happy that my boyfriend got to experience the “real” Finnish winter. Even though he is from London and used to a chilly weather and seen some snow, this was the coldest and the snowiest place he’s been.

So, we spent Christmas heating up sauna every day (and it’s a must to jump to snow straight from sauna), eating Finnish Christmas food, skiing, sledding and we even went for a reindeer sledge ride which was my first time too. I love showing him our traditions and habits, nut my family was even more excited about that.

Tahkon jälkeen meillä oli vielä muutama päivä Tampereella, joka oli pitkälti jo etukäteen aikataulutettu ystävien näkemiselle. Keskustelut ystävien kanssa sisälsi iloa, naurua, onnistumisia, saavutuksia ja muutaman kyyneleenkin. Joku kavereista on ostanut asunnon, joku muuttanut myös ulkomaille, tuntuu että tässä viimeisen vuoden aikana on kaikille tapahtunut jotain vähemmän tai enemmän isoa muutosta. Muutoksien ja muuttojen myötä ei ne Suomessa asuvat ystävätkään näe toisiaan jatkuvasti. Tämä joskus unohtuu itseltä, ja helpottaa sitä ajatusta, etten itsekään pääse näkemään heitä kun kerran pari vuodessa. Tiukasta aikataulusta johtuen ei ehditty siltikään tällä kertaa nähdä kaikkia kavereita. Helsinkiin ei ehditty ollenkaan. Ensi kerralla sitten!


After spending Christmas in Tahko we still had couple of days in Tampere, that was pretty much pre-scheduled full of seeing friends. The conversations with friends included happiness, laughter, success-stories, accomplishments and even couple of tears. Some of my friends had bought houses and some of them have moved abroad as well, it feels like in the last year there has been the most changes, some smaller and some bigger. With these changes those friends in Finland aren’t even seeing each other all the time. That I forget sometimes, and it makes me feel a bit better about not being able to see them more than once or twice a year. With my tight schedule this holiday we didn’t even have time to see all the people I wanted to. We didn’t even go to Helsinki at all. Next time!

Pysäyttävintä Suomessa käymisessä oli kuitenkin se, että se ei enää tuntunut kodilta. Totta kai se on aina kotikoti jolla on paikka sydämessä, mutta tuntui huojentavalta tietää ettei olla jäämässä sinne asumaan. Silloin tällöin tietysti iskee pieni ikävä Suomeen, mutta vierailu pari kertaa vuodessa riittää toistaiseksi. Suomesta lähtiessä jäljellä on vaan syyllisyys siitä, että etten sukulaisten ja ystävien lisäksi koe enää minkäänlaista sidettä sinne. Ainakaan toistaiseksi. Kuka tietää milloin mun mieli muuttuu ja isänmaalliset fiilikset herää.

Suomalaisia ruokia ja herkkuja sen sijaan nautittiin koko viikko erittäin hyvällä omalla tunnolla. Karjalanpiirakoita ja ruisleipää syötiin ähkyyn asti. Lähti meille myös puolikas matkalaukullinen herkkuja mukaan.


What really made me think when visiting Finland, was that it doesn’t feel like home anymore. Of course, it always will be my home-home that has a place in my heart, but it felt kind of relieving to know that I’m not staying there this time. Sometimes I miss Finland, obviously, but visiting couple of times a year is enough for me. Whenever leaving Finland, all I have is a quilt of not having any other bond to my country than my family and friends. At least right now. Who knows when my mind changes again and I’m going to start feel all patriotic again.

Finnish food and treats we on the other hand enjoyed the whole holiday. We ate karelian pies and rye braid so much that I can’t even think of them anymore. We also brought half a suitcase of treats with us to LA.

Kiitos Suomi! Kiitos lumesta, pakkasesta, saunasta, lonkerosta ja glögistä, ystävistä, sukulaisista!


Thank you Finland! Thank you for snow, freezing climate, sauna, long drink and glögi (our traditional mulled wine), friends and family!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev Post

2019 Resolutions

January 4, 2019

Next Post

NYC: Food Tour

January 17, 2019